Hagyomány, avagy a lánybúcsú eredete

Az egyetlen, ami rosszabb a rituáléknál az, ha már nem adunk a rituálékra sem.” (Született feleségek)

Tudtad, hogy először a spártai katonák szerveztek legénybúcsút a vőlegénynek az esküvő előtti éjszakán? Búcsút vettek felhőtlen, szabad életüktől, és barátaikkal reggelig mulattak. De mi nők tudjuk: „Lehet, hogy a tüzet a férfiak találták fel, de arra a nők jöttek rá, hogyan kell játszani vele.

Egy fergeteges leánybúcsút tartani a lezárult szingli élet tiszteletére minden nőnek olyannyira joga és álma, mint amennyire a férfiak a legénybúcsút elengedhetetlennek tartják. A házasságkötéssel vége egy korszaknak, új szerepek várnak a menyasszonyra, melyek sok örömet és megannyi bosszankodást is hoznak majd neki. Ennél több indok nem is kell egy hatalmas bulira, amit bárki megszervezhet a lánynak, akár a tanú, akár egy rokon, kolleganő vagy barátnő.

Itt az oldalon összegyűjtöttük a legjobb ötleteket, feladatokat, melyekkel igazán felejthetetlenné varázsolhatod a lánybúcsút. Ha neked is lennének ötleteid, melyeket szívesen megosztanál velünk, ne habozz és írj emailt: lanybucsustyle@gmail.com

Hogyan kezdj bele?

Alapszabály, hogy közeli barátokat, rokonokat hívj meg, mert az este folyamán sok minden történhet, nem árt, ha minél komfortosabban érzi magát a menyasszony. Illetve ne legyetek túl sokan, 10-20 fő az ideális, nagyobb társaságot nehéz együtt tartani.

A bulit ajánlatos az esküvő előtt legalább két héttel rendezni, egyrészt, hogy legyen időtök kipihenni magatokat a ceremóniára, másrészt az utolsó napokban a menyasszonynak sok dolga lesz a lagzi szervezése körül.

A helyszínnél vedd figyelembe, hogy ezen az estén, főként a feladatok miatt rengeteg kellékre lesz szükségetek, illetve hogy az arát számos ajándékkal szokás ilyenkor meglepni. Ezért a legjobb, ha egy összejövetellel kezdtek vagy valamelyik barátnőnél, vagy egy csendesebb, beülős helyen. Innen persze majd idővel mentek tovább, ízlés szerint bele az éjszakába, vagy egy hangulatos étterembe, koncertre, klubba, ki mit szeret, pontosabban, hogy a menyasszony mit szeret.

Az ünneplésnek számos módja lehet, de a cél az, hogy az ara jól szórakozzon, friss élménye és emléke legyen a csajosbuli estékről, és természetesen hogy minél több vicces szituációba kerüljön.

Itt az oldalon összegyűjtöttük a legjobb ötleteket, feladatokat, melyekkel igazán felejthetetlenné varázsolhatod a lánybúcsút. Ha neked is lennének ötleteid, a szervezéshez hasznos tippjeid melyeket szívesen megosztanál velünk, ne habozz és írj emailt: lanybucsustyle@gmail.com

Fogadalom lánybúcsúra

Sokan a lánybúcsúztatók fogadalmával kezdik az estét. Néhány pont, amit érdemes belevenni:

  • buli alatt az ara végig betartja a ceremóniamester utasításait
  • kizárólag alkoholos italt fogyaszt
  • a barátnők mindegyike gondoskodik arról, hogy már ne szomjasan, de biztonságban hazaérjen.

Abban az esetben, ha nem a buli „szabályaira” akarjátok felesketni a menyasszonyt, hanem a következő évek legfőbb feladatára, hogy jó feleség legyen, egy kis ízelítő:

“XY ezennel az itt felsorakozott tanuk előtt fogadom, hogy férjemet
meccsnézés közben nem zavarom, dolgomat ilyenkor csendben végzem,
mindig ügyelve arra, hogy sörös korsója, üres ne legyen.
Sose hivatkozom fejfájásra, fáradtságra, mikor a férjem szeretgetésre vágyik. Kedvenc ételét bármikor elkészítem és szépen tálalom.
Anyósomat napjában legalább egyszer dicsőítem,
miszerint Ő készíti a legfinomabb ételt,
Ő vasalja legszebben az inget,
neki a legtisztább a lakása, stb.
Férjem barátait mindig családtagként fogadom.
Az Ő étkezésükről és sörükről is gondoskodom.
Férjemet, barátaival legalább heti három alkalommal elengedem mulatni.
Ez idő alatt én nem csacsogok telefonon a barátnőimmel, tiszta lakással,
vasalt inggel, meleg étellel, mezítelenül várom haza.
Itt és most megígérem, hogy  jó háziasszony leszek,
Uramat megbecsülöm, a pasikat elkerülöm.
Szeretgetem, cirógatom, hülyeséggel nem nyaggatom.
De, ha csak egyszer is csajozni mer, a baját, sodrófával látom el!”

Még lehet egy-két vicces, a vőlegénnyel kapcsolatos dolgot beleírni, hogy még személyesebbé tegyük. Ha neked is van hasonló fogadalmad, és meg szeretnéd osztani másokkal, akkor erre az email címre küldd el: lanybucsustyle@gmail.com

Ajándékozz!

A menyasszonyt megajándékozhatjátok kisebb vicces tárgyakkal, esetleg olyanokkal, amiket még az este folyamán használnia is kell, illetve jelmezzel, vagy egyedi pólóval.

Az este tiszteletére bérelhettek limuzint, hintót, és persze nem árt, ha egy díszvendég is hivatalos a bulira. Táncos fiúk, vetkőzős fiúk, ami a menyasszonynak, illetve az ifjú párnak „belefér”…

Szokás szexi fehérneművel meglepni az arát, illetve így egyben a leendő urát is, melyek mellé adhattok különböző hasznos kellékeket a nászéjszakához.

Ha pedig a házi asszony életére fókuszáltok, ajándékozzatok seprűt, vagy fakanál készletet egyedi felirattal, csináltassatok vicces kötényt, ami mindig emlékeztetni fogja barátnőtöket a felejthetetlen lánybúcsúra. És természetesen egy különleges formatorta elengedhetetlen!

Ha neked is lennének ajándékötleteid, melyeket szívesen megosztanál velünk, ne habozz és írj emailt: lanybucsustyle@gmail.com

Mit készíts ajándékba?

Nem feltétlenül kell drága ajándékot vennetek, készíthettek ti magatok is:

Menyecske-naptár

Emlékeztek még kiskorotokban hogy örültetek az adventi naptárnak? Lepjétek meg a menyasszonyt egy hasonlóval! Ez egy igazán személyes ajándék, mellyel akár hagyományt is teremthettek.

A barátnők, rokonok írjanak kis üzeneteket, bölcsességeket a házassággal kapcsolatban a menyasszonynak. Lehetőleg ne jókívánságokat, abban lesz bőven része az esküvőn. Ezeket a rövid szösszeneteket írhatjátok egyből egy kiskönyvbe (mint régen az emlékkönyv volt), vagy le is fűzhetitek. Másoljátok le az üzeneteket külön kisebb papírokra.

Számoljátok ki, hány nap van a nagy napig. Minden napra készítsetek egy kis tasakot, és tegyétek bele a jótanácsokat, üzeneteket a házassággal kapcsolatban, minden napra egyet-egyet, így a menyasszony minden nappal bölcsebb lesz.

A tasakok, csomagok készítésénél legyetek kreatívak: készülhet gyufás skatulyákból, kis zoknikból,meglepetés-tojásokból (ami a Kindertojásban van), diafilm tartóból, papírpohárból, stb. Tehettek a csomagba apró ajándékokat is, például hajcsatot, kis fülbevalót, akár finomságot is. Az utóbbival azonban óvatosan, ha fogyókúrázik a menyasszony, nem fogja díjazni a sok apró csokit, sőt…

Ha elkészítettétek a könyvet is, a nagy napon nincs más hátra, mint átadni a menyasszonynak, azaz immáron feleségnek.A könyvet aztán folytathatjátok, és akár hagyomány is lehet belőle, melyet majd lányaitok is tovább visznek…

 

Szerelem zseton: Vágjatok papírkorongokat, melyeket különböző feliratokkal lássatok el, mint például:  „Csókolj meg!”, „Tégy magadévá!”. Ezeket dobáljátok bele egy textil zsákocskába, a menyasszony pedig beválthatja őket a vőlegénynél, szebbé téve a házasság szürke hétköznapjait.

Varrjatok közös fotókkal telinyomott vászonból babzsák fotelt, vagy ágytakarót, párnát.

Írjatok házassági kalauzt, minél több humoros tanáccsal. Ötletet meríthettek a fogadalomból, kiegészíthetitek személyes, közös sztorikkal.

Ajándékozzatok egy hatalmas fakanalat a menyasszonynak, kössetek rá színes szalagokat, melyeken jókívánságaitok állnak.

Ha neked is lennének saját készítésű ajándékötleteid, küldd el nekünk  leírását  a  lanybucsustyle@gmail.com címre, és ha tudsz, csatolj fotót!